Магнезиев хлорид-01

Какво е магнезиев хлорид? Формула, приложение, химични и физични свойства. Ползи за здравето

Какво представлява съединението магнезиев хлорид? Какво приложение има и за какво се ползва? Как влияе върху здравето? Химични и физични свойства, формула и производство

Магнезиев хлорид е от хранителните добавки, които се ценят не само заради свойствата им на емулгатори, стабилизатори и консервиращи агенти, но и заради ползата им за здравето.
Добавката с индекс Е511 подобрява хранителните продукти и опростява тяхното приготвяне. Тя е ключов лекарствен компонент и химически реагент.

Какво е магнезиев хлорид?

Е511 е неорганично съединение, синтез от солна киселина, хлор, магнезий и магнезиеви соли. В природата съществува като минерал бишофит. Намира се в океанските падини и на мястото на пресъхнали морета.

Приложение, за какво се използва?

Магнезиев хлорид представлява интерес за хранителната промишленост на първо място като сгъстител и стабилизатор. Намираме го в мариновани консерви, безалкохолни напитки, сгъстители за теста, в някои млечни, при консервираните и сиропирани плодове, при диетични храни с понижена калоричност.Магнезиев хлорид-03
По добавката се увличат японците, които напоследък увеличиха употребата на соево мляко и тофу. Те правят „нигари“ – воден концентрат на магнезиев хлорид.
Най-голяма част от произвеждания в света магнезиев хлорид се поема от фармацевтичната промишленост. Той е спомагателно вещество за производството на таблетки, гранули, прахчета и разтвори.

Магнезиев хлорид е пряк източник за попълване на недостига на магнезий в организма. Добър начин за усвояване е през кожата (масла, соли за вана).
Отделно се използва в козметиката, дерматологията, за различни лекарства и продукти за кожа. Освен това e полезен за офталмологията, стоматологията, отоларингологията, за лечение на съдови и сърдечни патологии, на двигателната система.

Магнезиев хлорид намира място в строителството за производство на пенобетон, газобетон и др. материали. Той е най-ефикасният продукт срещу сняг и ледове. Ускорява топенето им. Предпазва настилките от разрушаване. Замръзва под -35°С и се ползва срещу обледеняване.
Има място в текстилната промишленост при оцветяване на тъкани, в горската промишленост за потушаване на пожари, в селското стопанство като добавка за домашните животни и растенията.

Влияние върху здравето

Магнезиев хлорид-02Магнезият е участник в ключови процеси като енергийния обмен, метаболизма на мастните киселини и ензимни реакции, в синтеза на протеини и простагландини, в нервно-мускулните съкращения, в регулация на калий и натрий, а чрез тях влияе на водния баланс.
Показан е при остеохондроза, остеоартроза, радикулит, артрит, патологии на периферните нерви, при купища кожни заболявания, вкл. акне и алерии. Ваните с магнезий са чудесни при мускулна и ставна болезненост, при хронифицирана умора и варикоза. Ускорява циркулацията на течностите в тялото.

Химична формула

MgCl2

Химични свойства

Веществото е добре разтворимо във вода и спирт. Нетоксично, взриво- и пожаробезопасно. Образува двойни соли, сред които изключително ценен е карналит, източник на магнезий и калиев хлорид.

Физични свойства

Магнезиев хлорид-04Магнезиев хлорид изглежда като хигроскопични кристали – прозрачни или бели. Веществото няма мирис, средно се разтваря в етанол и добре – във вода. Температурата на разпадане е 300°С, на топене – 713°С, на кипене – 1412°С.

Производство на магнезиев хлорид

Добиването на магнезиев хлорид става по няколко начина. Изкуствената технология е чрез изпаряване на морска вода, последвано от дехидратация със солна киселина при 100-200°С. Друг начин е от бишофит, но той не е удобен, защото солта бързо се изпарява.
“Химснаб-Химически продукти” ООД е производител на магнезиев хлорид. Предприятието предлага изгодна цена според количеството. ТУК: изпрати запитване!

Първоначално публикувано на:15.12.2020 @ 11:32

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Силата на мисълта

Силата на мисълта: Научете се да казвате тези думи и ще промените живота си завинаги

Не мога да променя живота си за една нощ. Но мога да променя мисленето си …

Едно мнение

  1. Продават ли в аптеките магнезиев хлорид на кристали за пиене? Каква е дневната препоръчителна доза?

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *